– Svenska Gården syntyi aktiivisten ja innokkaiden vanhempien ja Lahden hyväntahtoisten virkamiesten ja päättäjien toimesta sekä suomenruotsalaisten rahastojen ja säätiöiden tavoitteesta saada tarkoituksenmukaiset tilat Lahden ruotsinkieliselle päiväkodille ja koululle. Lopputuloksena oli ainutlaatuinen ja menestyksekäs yhteistyöprojekti, jonka keskiössä oli ruotsin kieli, kertoo Johan Johansson, joka toimii Fastighetsaktiebolaget Svenska gården i Lahtis – kiinteistöyhtiön puheenjohtajana.
Lahden Svenska Gården syntyi entisen Anttilanmäen koulun paikalle. Koko rakennus- ja remontointihankkeen kustannukset olivat noin 7,4 miljoonaa euroa.
Rahastot ja säätiöt tukivat hanketta yhteensä 2,8 miljoonalla eurolla.
– Sen lisäksi, että toteutimme Svenska Gården -hankkeen, perinteikkään 1900-luvulta peräisin olevan koulurakennuksen kunnostus oli samalla myös kulttuuripoliittinen teko, toteaa Johan Johansson.
Svenska Gårdenissa toimivat Lahden ruotsinkielisen koulun luokat 1-6. Koulun viereen rakennetussa uudessa sivurakennuksessa toimii Folkhälsan Välfärd Ab:n päiväkoti ja iltapäiväkerho.
– Tämä on unelmien täyttymys. Lahti on kaupunki, joka panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin. Ruotsinkielinen monitoimitalo sopii  täydellisesti kaupungin strategiaan. Svenska Gården luo kohtaamisia kieliryhmien välille ja monipuolistaa entisestään molempia kotimaisia kieliä käyttävien elämää Päijät-Hämeessä, toteaa Lahden ruotsinkielisen koulun rehtori Karin Ihalainen.
Sekä päiväkodissa että koulussa käytetään kielikylpymenetelmiä lasten ruotsin kielen taidon vahvistamiseksi.
– Kiinnostus ruotsinkielistä koulua ja päiväkotia kohtaan on lisääntynyt huomattavasti, kun perheet ovat kuulleet Svenska Gårdenista. Päiväkodissa lasten määrä on lyhyessä ajassa noussut 35:stä 60:een. Lisäksi tilat ovat houkutelleet uusia päteviä opettajia Lahteen, kertoo varhaiskasvatuspäällikköLena Wallin-Oinonen.
Keskiviikkona 4. syyskuuta klo 14 Svenska Gården vihitään käyttöön juhlallisin menoin. Avajaisiin osallistuvat niin päiväkotilapset, koululaiset, vanhemmat kuin myös rahoittajat ja kaupungin edustajat. Koulun ja päiväkodin edustalla olevalle lavalle nousevat muun muassa Christoffer Strandberg, Krista Siegfrids, Emma Klingenberg, Jennie Storbacka, Felix Zenger sekä Muumipeikko.
– Svenska Gårdenin avajaiset ovat ilon juhla, ja koko lukuvuosi on meille yhtä juhlaa, toteaa Karin Ihalainen.

Tietoa Lahden Svenska Gårdenista
Kiinteistön omistaa kiinteistöyhtiö Fastighetsaktiebolaget Svenska Gården i Lahtis. Kiinteistöyhtiön omistajia ovat Samfundet Folkhälsan, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne ja Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar.
Noin 7,4 miljoonan remonttikustannukset rahoitettiin muun muassa 2,8 miljoonan euron tuella, jonka lahjoittivat
• Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne,
• Stiftelsen för kultur- och utbildningsinvesteringar,
• Föreningen Konstsamfundet,
• Svenska Folkskolans vänner ja
• Samfundet Folkhälsan i svenska Finland.
Lahden kaupunki on vuokralaisena koululla. Päiväkodin vuokralaisena on Folkhälsan Välfärd Ab.
Arkkitehtitoimisto H&M Arkkitehdit ja Anneli Hellsten olivat hankkeen vastuullisia pääsuunnittelijoita. Pääurakoitsijana oli Consti, rakennuttajakonsulttina Haahtela-rakennuttaminen Oy ja projektipäällikkönä Reima Luodemäki.
Lisätiedot:
Johan Johansson (kommentit)
puheenjohtaja, FAB Svenska Gården i Lahtis
040 455 4677
johan.johansson(at)investeringsstiftelsen.fi

Martina Landén-Westerholm
viestintäpäällikkö
Svenska kulturfonden
040 595 0817
martina.landen-westerholm(at)kulturfonden.fi